mandag den 16. juni 2014

Der er forskellige varianter på Asperger og ADHD

Der findes flere varianter på ADHD og Asperger

Det er efterhånden velkendt, at hvis man har ADHD, så kan den findes i flere varianter. Ikke alene de klassiske varianter med overvejende impulsive og hyperaktive, men den findes også i en stille form der kaldes ADD. Uden hyperaktivitet.
Der findes også varianter på Asperger. De udadvendte og de indadvendte. De udadvendte ligner ikke umiddelbart en Asperger, men de har de samme sociale inkompetancer som andre Asperger har. De indadvendte er mere sky, siger ikke meget, og ligner mere en typisk Asperger.
Så er der dem der har lidt ADD og samtidigt er Asperger. Det kan lyde lidt forvirrende med dem. 
Det er typisk en ADDer der har sociale inkompetancer. De klarer ikke det sociale liv særlig godt. De er indadvendte, passer sig selv og har en dårlig koncentration.

Det er kun en specialist i ADHD og Asperger (psykiater) der kan stille ovenstående diagnoser. De er svære at stille, men en specialist der kan sit kram, kan let spotte dem, der er ovenfor beskrevet.

En ADD har som hoved problem deres manglende koncentration og mangler i at udføre executative funktioner: det er udadgående projekter, som de har svært ved at starte eller afslutte.
En Asperger har mangler i at socialisere sig eller udføre sociale funktioner. De har det svært med at aflæse sociale situationer.

Man ser sjældent en ADD/Asperger kombination i barnealderen. Det kommer med alderen, at de forskellige inkompetancer bliver tydelige. Særlig tydeligt er det i 20års alderen, når de skal klare sig selv og flytter hjemmefra. I barnealderen er der en tydelig overvægt til enten en ADHD eller en Asperger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar